lauantai 8. elokuuta 2015

Purjeen korjausta CuxhavenissaAamu valkeni aurinkoisena. Heti aamupuuron jälkeen alkoi purjeen irrotus mastolta. Lähempi tarkastelu osoitti epäilyksemme oikeaksi. Dirkki on ajansaatossa hangannut purjetta niin, että saumat ovat haurastuneet. Ja nyt sitten purjeessa oli parikymmentä senttiä pitkä repeämä. Onneksi se on saumassa ja siten helpommin korjattavissa.

Purje pakattiin kasaan ja nostettiin vetokärryyn.  Hafenmeisterilta saimme pari purjeneulomon osoitetta ja lähdimme helteessä vetämään purjekärryä lähempänä olevaan. Parin kilometrin kävelyn jälkeen löysimme takapihalta oven, josta harppasimme sisään.


Liike ei ollut pelkästään purjeneulomo. Näytti siltä, että kyseessä oli verhoomo. Sisällä oli monenlaisia verhoilutöitä kesken. Naishenkilö otti meidät vastaan ja hän ei osannut englantia. Sehän ei ole meille uutta Saksassa. Onneksi liikkeessä olleet asiakkaat auttoivat ja pääsimme yhteisymmärrykseen mitä purjeelle pitää tehdä. Nainen sanoi, että hänen miehensä hoitaa purjetyöt, mutta ei ole juuri nyt paikalla. Lupasi kuitenkin valmiin työn seuraavaksi päiväksi ja tuoda suoraan satamaan. Valitteli myös, että voi olla, että heillä ei ole samanlaista isoa siksakkia kuin purjeessa on. Ja epäili, että ei taida olla sinistä purjelankaakaan. Meille sopi sekin. Pääasia, että saadaan purje kuntoon.

Sen verran tuli touhuttua, että meillä alkoi olla jo nälkä. Pysähdyimme matkan varrella mukavan näköiseen ravintolaan. Ravintola sattui olemaan paikkakunnan vanhimpia kalaravintoloita.
Meille ravintolassa syöminen on aika haasteellista. Pekan allergian takia pitää tietää tarkkaan mitä annokset sisältävät mausteista lähtien. Onneksi tästä ravintolasta löytyi yksi tarjoilija, joka osasi englantia. Ei aivan ymmärretty annoksien sisällöistä, mutta saimme sentään sanottua mitä ei missään nimessä saanut Pekan annoksessa olla. Lohi ja keitetyt perunat voikastikkeella tuntui sopivan yksinkertaiselta. Annokseen kuului salaatti ja ohjeistimme, että Pekalle vain salaattia, kurkkua ja tomaattia ilman kastiketta. Kun annokset tulivat pöytään, niin salaatissa oli mukana hapankaalia. Voihan se olla täällä Saksassa sama kuin salaatti. Hapankaalia on joka paikassa. Ravintolareissu onnistui hyvin. Aika monesti Pekan ravintolassa syömiset ovat keskeytyneet vessassa rykimiseen. Ruoka oli erinomaista, joskin minä olisin kaivannut jotain erikoisempaa.Veneellä meitä odotti koliseva masto. Pekan piti tehdä erilaisia virityksiä, että ison purjeen rullatanko ei hakkaa mastoa vasten. Mastosta kuului hyvin mielenkiintoisia ääniä kilkatuksesta ja kolinasta paukkeeseen. Pekka onnistui kiilaamaan rullatangon ruuvimeisselillä mastoon kiinni ja tuli ihana hiljaisuus. Toivottiin hartaasti, että viritys kestää koko yön.Seuraavana päivänä purjeneulomosta soitettiin ja kerrottiin, että purje on valmis. Korjaus maksaa 100 euroa ja hän haluaa sen käteisellä. Purjemaakari on 10 minuutin päästä satamassa ja hänellä ei ole aikaa odotella. Meille tuli hoppu. Emme olleet ehtineet käymään automaatilla hakemassa rahaa ja nyt raavittiin joka pussin pohja, että saatiin haalittua satanen kokoon. Viimeinen kaksikymmentä euroa oli pieninä kolikoina.

Pekka pyyteli anteeksi kun näin pikkurahoilla joudutaan maksamaan. Purjeenkorjaaja tuumasi, että ei se mitään, eurojahan nämä ovat ja jos 100 euroa löytyy, niin se hänelle riittää.Purjemaakari oli korjannut ja vahvistanut kaikki saumat, jotka vähänkään näyttivät olevan sen tarpeessa. Se oli hyvä juttu. Meidän ei tarvitse huolehtia purjeen kunnosta, kun nyt se on tarkastettu kauttaaltaan. Olipa löytynyt sinistä lankaakin.

 

Illalla viereiseen laituriin tuli norjalainen purjevene. Miehellä oli kauhea puheripuli. Juttua riitti ja mies puhua pulpatti vieressä kun Pekka yritti tehdä reittiä plotteriin. Pariskunta oli käynyt Amsterdamissa veneellään. Mies kertoi, että ei sinne noin vain mennä. Heidät oli saatettu sadan veneen letkassa kaupungin läpi yöllä. Nyt he olivat palaamassa Norjaan. 

Kyllähän sen puheripulin ymmärtää. Kun on kahden kesken viikkotolkulla veneessä, niin on se kiva välillä jutella muidenkin kanssa. Meillä on toistaiseksi riittänyt jutun juurta keskenään. Minulla meni vuosi työhommissa, että ei juuri yhteistä aikaa ole ollut. Nyt sitä sitten otetaan takaisin.


Cuxhavenissa on hyvät palvelut. Lidl on vajaan kilometrin päässä. Nettikin toimi moitteettomasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti