keskiviikko 16. syyskuuta 2015

Getxo marina, BilbaoOn todella hienoa saapua satamaan lämpimässä auringon paisteessa mukavassa tuulessa. Toisaalta on se hienoa silloinkin kun on pimeää ja on litimärkä ja kylmissään. Ylipäätään pitkän legin jälkeen on taivaallista päästä lepäämään, lämpimään suihkuun ja syödä hyvin. Getxo marina tuntui loistopaikalta.

Olimme palelleet Tallinnasta saakka. On ollut todella kylmää, lukuun ottamatta muutamaa yksittäistä hellepäivää siellä täällä. Nyt oli vihdoinkin oikea shorstsikeli.

Olemme nähneet matkan varrella vain muutamia vierasveneitä, eikä tämä satama ollut poikkeus. Kahden saksalaisen veneen lisäksi oli vain ranskalainen purjevene ankkurissa. Pääasiassa laitureissa oli paikallisia purje- ja moottoriveneitä. Pienet kalastusveneet olivat satamarakennusten toisella puolella olevassa altaassa. 

Satama-alue oli siisti ja kaunis. Palvelut olivat hyvät. Suihkut ja vessat olivat puhtaat. Pesukonetta sai käyttää vapaasti ja se kuului satamamaksuun. Laitureiden edustalla oli useita ravintoloita ja venetarvikeliikkeitä, elokuvateatteri ja Mac Donalds, josta löytyi Wi-Fi. Pari kilometriä satamasta löytyy hyvin varustettu supermarket. Pyörällä matka taittui viidessä minuutissa. Ainoa huonopuoli oli kallis hinta. Satamamaksu oli 40,44 €/vrk.

Ehkä voisi toisenkin huonon puolen mainita. Maininki ja vuorovedenvaihtelu aiheuttivat jatkuvaa veneen heilumista ja nykimistä. Joelta lähti aikaisin aamulla pari hinaajaa merelle. Niiden jättämät peräaallot keikuttivat venettä niin, että köydet paukkuivat. Varsinkin sen jälkeen kun toinen saksalaisista veneistä lähti vierestä, meidän vene jäi ponttonin päähän ilman suojaa. 
Lahtea kiersi rantakatu, joka lähti aallonmurtajalta ja kiersi Bilbao-joen rantaa pitkin keskustaan. Rantatietä reunustivat kuuluisien espanjalaisten arkkitehtien suunnittelemat upeat huvilat. Jokainen niistä oli omalla tavalla kaunis.


Rantakadulla riitti vilskettä säällä kuin säällä. Liikkeellä oli kaiken ikäisiä ja kokoisia kulkijoita, sunnuntaikävelijöitä, lenkkeilijöitä ja lapsiperheitä. Ja ei siis vain kauniilla säällä vaan myös silloin kun satoi vettä. Koirankävelyttäjiä oli tietysti myös. Harvinaista oli se, verrattuna esimerkiksi Ranskaan, täällä kaikki keräsivät koiran jätökset pussiin kulkiessaan. Ei siis ihme, että on siistiä. Ihmiset välittivät selvästi asuinympäristöstään.

Myös ihmisten ystävällisyys kiinnitti huomiota. Saimme jatkuvasti ystävällistä apua ja pyytämättä. Kun kartan kulmaa aukaisi, niin heti oli joku kysymässä miten voisi auttaa.Kävimme pyörällä kiertelemässä lähiympäristössä. Bilbao-joen yli kulkee Bizkaia bridge, Puente Golgante, joka on Unescon maailman perintökohde. Ajoimme 35 sentin hintaan joen toiselle puolelle riippuvaunussa. Pekka ei korkeanpaikan kammoisena suostunut kävelemään sillan yli kävelysiltaa pitkin. Siitä olisi joutunut pulittamaan 7 euroa, mutta olisipa ollut kokemus sekin.


Sataman aallonmurtajan takana on hieno pitkä hiekkaranta. Tähän aikaan vuodesta siellä ei auringonpalvojia näkynyt. Baskeille tämä on jo syksyä. Uimarannan toisessa päässä sijaitsee Vanha satama, Puerto Viejo, joka on 1700-luvulla ollut kalastajien asuinalue.  Nyt Puerto Viejossa on kalaravintoloita. Oli siinä meillä ihmettelemistä kun ihmisiä istui pitkin ravintolaan johtavia portaita ja sillan kaiteita virvokkeiden kanssa. Kun ei sisälle mahtunut, niin jäätiin ulos. Tarjoilija keräsi maasta ja portailta laseja ja roskia sitä mukaan kun ihmiset jatkoivat matkaansa.

Kaiken kaikkiaan Getxo on hieno paikka. Ja hyvä niin, koska jouduimme olemaan siellä hieman pidempään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti